Vriendelijke en vakkundige tandarts
Alle tandheelkundige kennis in huis
Ruimte voor nieuwe patiënten

Aften

Aften zijn kleine, pijnlijke zweertjes in de mond. Deze zweertjes bevinden zich vaak aan de binnenkant van de lip of wang, op het tandvlees of onder de tong. Aften beginnen vaak als blaasjes die later stuk gaan, waardoor de aft verandert in een pijnlijk zweertje. Een aft in de mond herkent u aan de grijswitte of gele kleur met een rode ontstoken rand. Tijdens het eten van zuur of erg warm voedsel kan een aft u stekende pijn bezorgen.

Heeft u vaak last van aften? Maak online een afspraak bij onze mondhygiënist om de oorzaak van de aften te achterhalen.

Direct inschrijven Maak een afspraak

Een betrouwbare tandarts in Rotterdam

Bij Tandzorg Kralingen vindt u tandartsen met een Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) registratie. Deze registratie laat zien dat onze tandartsen bevoegd en bekwaam zijn. Om deze registratie te behouden, voldoen onze tandartsen aan een aantal registratienormen. Dit betekent dat onze tandartsen:

  • Gediplomeerd zijn en een geldige BIG-registratie hebben.
  • Bij- en nascholing volgen om hun vak bij te houden.
  • Werken volgens de praktijkrichtlijnen.
  • Open en toetsbaar zijn voor collega's en patiënten.
  • Vloeiend Nederlands spreken.

Vandaag bij tandarts Gerritsma geweest, enorm vriendelijke geduldige tandarts (en assistente)
Vakkundig en zorgvuldig behandeld, heel fijn! -- jolanda3839 vds

Bij Tandzorg Kralingen kunt u erop vertrouwen dat u behandeld wordt door tandartsen die de hoogste standaarden van kwaliteit en professionaliteit naleven.

De oorzaak van aften

Aften zijn een van de meest voorkomende slijmvliesafwijkingen in de mond. Zo heeft maar liefst 20 tot 30% van de bevolking wel eens last van een aft. Ondanks dat er veel onderzoek is gedaan naar de oorzaak van de zweertjes, is de precieze oorzaak van het ontstaan van aften niet bekend. Er zijn echter wel een aantal oorzaken waardoor aften kunnen ontstaan. Wij lichten de meest genoemde factoren voor u uit.

Een besmetting met een virus of bacterie

Een aft ontstaat door een besmetting met een virus of bacterie. Met name wanneer u een verminderde weerstand heeft, bent u extra gevoelig voor deze besmetting. Bij gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, kunnen aften voorkomen als bijwerking.

Slechte mondhygiëne

Gebitsproblemen of een slechte mondhygiëne kunnen aften veroorzaken. Een klein wondje in de mond kan het begin worden van een aft. Zo’n wondje kan ontstaan door te hard poetsen, een beugel, het (per ongeluk) bijten op de binnenkant van de wang of het nuttigen van hete voeding.

Chronische aandoeningen

Een andere oorzaak van aften zijn chronische aandoeningen waardoor de gezondheid wordt aangetast en de mond gevoeliger wordt voor infecties. Voorbeelden hiervan zijn darmaandoeningen zoals coeliakie en de ziekte van Crohn.

Chemotherapie

Chemotherapie wordt ingezet als behandeling tegen kanker. Het kankerremmende medicijn dat in chemotherapie zit, tast het mondslijmvlies aan waardoor de kans op aften en wondjes groter is.

Behandeling van aften

Aften in de mond genezen in de meeste gevallen binnen een week. Om te voorkomen dat er nieuwe wondjes ontstaan, is het belangrijk om voorzichtig te poetsen en rustig te eten. Bij de drogist en apotheek zijn ondersteunende middelen verkrijgbaar om het herstel te versnellen. Hierbij kunt u denken aan een pijnverlichtende gel van Lactona of de pijnverlichtende gel, spray en mondspoelmiddelen van GUM.

Terugkerende aften

Heeft u regelmatig last van aften? Neem contact op met Tandartspraktijk Kralingen om de oorzaak te achterhalen. Wees voorzichtig met het langdurige gebruik van mondspoelingen die alcohol bevatten. Alcohol kan bij regelmatig gebruik het mondslijmvlies beschadigen, waardoor de kans op kleine wondjes en aften groter is.

Aften bij kinderen

Aften komen bij kinderen geregeld voor. Heeft uw kind aften? Maak dan een afspraak om de oorzaak hiervan te achterhalen. In sommige gevallen is het raadzaam om ook contact met de huisarts op te nemen, als:

  • de aften langer dan twee weken blijven
  • het kind ook koorts heeft en ziek is
  • het kind jonger dan 2 jaar is en te weinig water drinkt
  • het kind maag- of darmklachten heeft

Advies bij een aft

Het ontstaan en uitbreiden van aften kunt u veelal voorkomen door te zorgen voor een goede weerstand. Houd uw weerstand op peil door gezond en gevarieerd te eten, minimaal een half uur per dag te bewegen en voldoende te slapen.

Daarnaast is zoals eerder aangegeven een goede mondhygiëne van groot belang om wondjes, ontstekingen en aften in de mond te voorkomen. Onze tandartsen en mondhygiënisten informeren u hier graag over.

Direct inschrijven Maak een afspraak

Veelgestelde vragen over aften

Wat kan ik zelf doen tegen een aft?

Wanneer u last heeft van een aft is het belangrijk om deze niet stuk te maken. Het stukmaken van het blaasje verergert de klachten. Voorkom dat de aft in de mond zich uitbreidt door voorzichtig te eten en rustig te poetsen.

Zijn aften gevaarlijk voor de gezondheid?

Aften zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Wanneer u echter last heeft van aften en hoge koorts raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts en/of tandarts, omdat er in dit geval sprake kan zijn van een infectieziekte.

Wanneer moet ik de tandarts raadplegen bij een aft?

Indien de aft binnen twee weken niet weg is, raden wij u aan om contact op te nemen met de tandarts. Ook wanneer u vaak last heeft van aften, dient u contact op te nemen met de tandarts of mondhygiënist. De specialisten van tandartspraktijk Kralingen kunnen dan de oorzaak van uw aften achterhalen en indien mogelijk het probleem verhelpen.

Zijn er geneesmiddelen tegen aften?

Er zijn geen geneesmiddelen tegen aften. Wel zijn er middelen zoals GUM en Lactona die pijnverlichtend werken.

Hoe ziet een aft eruit?

Een aft is een grijswit of geel plekje in de mond en heeft een rode, ontstoken rand. Een aft heeft een doorsnee van ongeveer drie tot vier millimeter en begint vaak eerst als een blaasje.

Neem contact op met de mondhygiënist in Rotterdam

Tandzorg Kralingen
Voorschoterlaan 31 a
3062 KG Rotterdam
T: 010 – 414 2248
E: info@tandzorgkralingen.nl

Openingstijden

Maandag: 08:15 - 17:00 uur
Dinsdag: 08:15 - 17:00 uur
Woensdag: 08:15 - 17:00 uur
Donderdag: 08:15 - 17:00 uur
Vrijdag: 08:15 - 17:00 uur
Zaterdag: Op afspraak
Zondag: Gesloten

Route naar Tandzorg Kralingen Rotterdam

Om deze map te zien dien je marketing-cookies te accepteren.