Tand afgebroken

Is er een stukje van uw tand afgebroken of heeft u een volledig afgebroken tand of kies? Neem dan zo snel mogelijk contact op met tandartspraktijk Tandzorg Kralingen in Rotterdam. De tandarts kijkt samen met u naar de beste oplossing om de tand te repareren en uw gebit weer te herstellen.

Afgebroken tand of kies: wat nu?

Wanneer u een stuk van uw tand verliest, dan is het belangrijk dat u probeert het afgebroken stukje te vinden. Maak de tand niet schoon en desinfecteer hem niet. Is hij nog schoon? Plaats hem dan terug op zijn oorspronkelijke plek. Bewaar de tand in een beker melk als deze vies is. Neem hem mee naar de tandarts om samen de beste oplossing voor uw situatie te bepalen. Kunt u de tand niet meer vinden? Geen zorgen, er zijn verschillende manieren om uw gebit te herstellen.

Behandelingen bij tandletsel

Er is sprake van tandletsel als een tand afbreekt, uit de mond is gevallen of geslagen, of als een tand los staat. Er zijn verschillende mogelijkheden om een tand te herstellen of te repareren. Afhankelijk van uw situatie kan de tandarts een van onderstaande behandelingen uitvoeren.

Afgebroken tand repareren volwassenen

Terugplaatsen verloren tand

Als u de tand heeft gevonden en goed bewaart, dan kan de tandarts hem in sommige situaties terugplaatsen op zijn oorspronkelijke plek in de kaak. De tand kan weer aangroeien wanneer de behandeling plaatsvindt binnen een uur nadat de tand is afgebroken.

Vastmaken afgebroken stukje tand

Een klein afgebroken stukje kan de tandarts in de meeste gevallen verlijmen met de tand. Bewaar het stukje daarom goed en houd het nat. Bezoek direct de tandarts na het afbreken van de tand.

Opvullen van een beschadigde tand

Is er een stukje tand afgebroken en bent u het stukje verloren of heeft u het ingeslikt? De tandarts kan uw tand herstellen door hem op te vullen met tandkleurig composiet. Om uw tand te repareren maken we hem volledig schoon en hechten we er verschillende laagjes van tandkleurig composiet aan. Daarna harden we deze laagjes uit met een speciale blauwe lamp.

Facings bij een afgebroken tand

Afgebroken hoekjes repareert de tandarts vaak met facings. Een facing is een schildje van tandkleurig vulmateriaal dat op de tand wordt bevestigd. We hebben composiet facings en porseleinen facings.

Kroon

Een kroon is een permanente en duurzame vervanging voor een afgebroken tand of kies. Voordat de tandarts deze plaatst, slijpt zij de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. De tandarts maakt een afdruk van uw afgebroken tand of kies en bepaalt de kleur van uw nieuwe kroon.

Implantaat

Wanneer de tand niet meer te redden valt, dan moet de tandarts de tand trekken of een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Een implantaat vervangt de wortel en maakt het mogelijk om het gebit weer te herstellen met een kroon, brug of klikprothese.

Afgebroken melktand

In het geval van een afgebroken melktand kan de tandarts u adviseren om te wachten tot het wisselen naar de vaste, volwassen tand. Maak wel altijd een afspraak bij de tandarts om te controleren of er geen verdere schade is ontstaan door het afbreken van de tand.

Veelgestelde vragen

Mijn tand is afgebroken, wat nu?

Als uw tand is afgebroken, dan moet u proberen het afgebroken stukje te vinden en goed te bewaren. Pak de tand op bij het gedeelte dat buiten het tandvlees zichtbaar is en niet bij de wortel om de kans op beschadiging te verkleinen. De tandarts kan een afgebroken tand meestal binnen een uur na het afbreken terugplaatsen. Maak dus direct een spoed afspraak bij de tandarts om uw tand weer te repareren.

Hoe moet ik mijn afgebroken tand bewaren?

Is de tand vies, dan bewaart u hem in een beker volle of halfvolle melk. Een schone tand kunt u terugplaatsen in uw mond of bewaren bij het tandvlees tussen de tanden en de wang.

Ik ben mijn tand kwijt, wat nu?

Maakt u zich geen zorgen, er zijn verschillende manieren om uw tanden te herstellen. Maak een afspraak bij de tandarts om de beste behandeling te bepalen voor uw situatie.

Hoe kan ik tandletsel voorkomen?

Tandletsel ontstaat meestal tijdens het sporten. Beperk daarom het risico op gebitschade door bij risicosporten altijd een gebitsbeschermer te dragen. Risicosporten zijn sporten waarbij de kans op een ongeval met de tanden erg groot is. Draag altijd een gebitsbeschermer bij hockey, ijshockey, rugby, voetbal, kickboksen, boksen, karate en andere vechtsporten.

Contact opnemen

Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact op met Tandzorg Kralingen in Rotterdam. Maak online een afspraak of bel ons. Heeft u een tand afgebroken? Bel dan direct naar 010 – 414 2248 om uw tand zo snel mogelijk te laten repareren.

Adres- en contactgegevens

Tandzorg Kralingen
Voorschoterlaan 31 a
3062 KG Rotterdam
T: 010 – 414 2248
E: info@tandzorgkralingen.nl

Openingstijden

Maandag: 08:15 - 17:00 uur
Dinsdag: 08:15 - 17:00 uur
Woensdag: 08:15 - 17:00 uur
Donderdag: 08:15 - 17:00 uur
Vrijdag: 08:15 - 17:00 uur
Zaterdag: Op afspraak
Zondag: Gesloten

Route naar Tandzorg Kralingen Rotterdam

Om deze map te zien dien je marketing-cookies te accepteren.