Vriendelijke en vakkundige tandarts
Alle tandheelkundige kennis in huis
Ruimte voor nieuwe patiënten

Tand afgebroken

Is er een stukje van uw tand afgebroken of heeft u een volledig afgebroken tand of kies? Neem dan zo snel mogelijk contact op met tandartspraktijk Tandzorg Kralingen in Rotterdam. De tandarts kijkt samen met u naar de beste oplossing om de tand te repareren en uw gebit weer te herstellen.

Tand geheel uit de mond: wat nu?

Wanneer u een stuk van uw tand verliest, dan is het belangrijk dat u probeert het afgebroken stukje te vinden. Maak de tand niet schoon en desinfecteer hem niet. Is hij nog schoon? Plaats hem dan terug op zijn oorspronkelijke plek. Bewaar de tand in een beker melk als deze vies is. Neem hem mee naar de tandarts om samen de beste oplossing voor uw situatie te bepalen. Kunt u de tand niet meer vinden? Geen zorgen, er zijn verschillende manieren om uw gebit te herstellen.

Behandelingen bij tandletsel

Er is sprake van tandletsel als een tand afbreekt, uit de mond is gevallen of geslagen of als een tand losstaat door een stoot of val. Er zijn verschillende mogelijkheden om een tand te herstellen of te repareren. Afhankelijk van uw situatie kan de tandarts een van onderstaande behandelingen uitvoeren.

Ben hier altijd heel vrolijk en toch professioneel geholpen. Ik vind het prettig dat je altijd met vragen kunt komen en dat er tijdens ieder stapje van de behandeling altijd even gezegd wordt wat er staat te gebeuren! -- Vivian Vegter

Afgebroken tand repareren volwassenen

Terugplaatsen verloren tand

Als u de tand heeft gevonden heeft en hij nog schoon is, plaats hem dan terug op zijn oorspronkelijke plek. Maak de tand niet zelf schoon en desinfecteer hem niet. Kunt u de tand niet terugplaatsen? Dan kunt u hem bewaren in een beker melk of in uw mond in de ruimte tussen de kiezen en de wang. Ga zo snel mogelijk naar de tandarts. De tand kan eventueel weer aangroeien wanneer de behandeling plaatsvindt binnen een uur. Wel zal er dan later een zenuwbehandeling noodzakelijk zijn. Kunt u de tand niet meer vinden? Geen zorgen, er zijn verschillende manieren om uw gebit te herstellen.

Vastlijmen afgebroken stukje tand

Een klein afgebroken stukje kan de tandarts soms verlijmen met de tand. Bewaar het stukje daarom goed en houdt het nat. Bezoek direct de tandarts na het afbreken van de tand.

Opvullen van een beschadigde tand

Is er een stukje tand afgebroken en bent u het stukje verloren of heeft u het ingeslikt? De tandarts kan uw tand herstellen door hem op te vullen met tandkleurig composiet. Om uw tand te repareren maken wij hem volledig schoon en hechten wij er verschillende laagjes van tandkleurig composiet aan. Daarna harden wij deze laagjes uit met een blauwe lamp.

Facings bij een afgebroken tand

Als er een groter stuk afgebroken is van de tand, dan kan de tandarts dit repareren met facings. Een composiet facing is een schildje van tandkleurig vulmateriaal dat op de tand wordt bevestigd. Ook bestaan porseleinen facings, die worden gemaakt door de tandtechniekers.

Kroon

Een kroon is een permanente en duurzame vervanging voor een afgebroken tand of kies. Voordat de tandarts deze plaatst, slijpt hij/zij de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. De tandarts maakt een afdruk van uw afgebroken tand of kies en bepaalt de kleur van uw nieuwe kroon.

Implantaat

Wanneer de tand niet meer te redden valt, dan moet de tandarts de tand trekken. Een implantaat of een brug is dan een mogelijkheid om de getrokken tand te vervangen.

Afgebroken melktand

In het geval van een afgebroken melktand kan de tandarts u adviseren om te wachten tot het wisselen naar de vaste, volwassen tand. Maak wel altijd een afspraak bij de tandarts om te controleren of er geen verdere schade is ontstaan door het afbreken van de tand.

Oorzaken van een gebroken tand

Er zijn diverse oorzaken waardoor tanden mogelijk afbreken. Zo zijn een val op het gezicht of een harde klap in het gezicht veel voorkomende oorzaken. Daarnaast komt het ook vaak voor dat patiënten hun tanden gebruiken om verpakkingen open te scheuren (hoewel tandartsen aanbevelen om dit niet te doen, doen velen van ons het toch) of op iets hards, zoals een noot bijten. Zelfs tandenknarsen tijdens het slapen kan leiden tot het afbreken van tanden.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn tand is afgebroken?

Als u denkt dat uw tand is afgebroken, zijn er diverse signalen en symptomen die dit aangeven. Zo is een zichtbare breuk of chip in de tand een duidelijk signaal dat de tand daadwerkelijk is afgebroken. Daarnaast heeft u mogelijk last van gevoeligheid voor warme of koude dranken of voedsel, evenals pijn bij het bijten op de tand of spontane pijn. Als laatste voelt het oppervlak van de tand soms wat ruw aan.

Mijn tand is afgebroken, wat nu?

Als uw tand is afgebroken, dan moet u proberen het afgebroken stukje te vinden en goed te bewaren. Pak de tand op bij het gedeelte dat buiten het tandvlees zichtbaar is en niet bij de wortel om de kans op beschadiging te verkleinen. De tandarts kan een afgebroken tand meestal binnen een uur na het afbreken terugplaatsen. Maak dus direct een spoed afspraak bij de tandarts om uw tand weer te repareren.

Hoe moet ik mijn afgebroken tand bewaren?

Is de tand vies, dan bewaart u hem in een beker volle of halfvolle melk. Een schone tand kunt u terugplaatsen in uw mond of bewaren bij het tandvlees tussen de tanden en de wang.

Ik ben mijn tand kwijt, wat nu?

Maakt u zich geen zorgen, er zijn verschillende manieren om uw tanden te herstellen. Maak een afspraak bij de tandarts om de beste behandeling te bepalen voor uw situatie.

Hoe kan ik tandletsel voorkomen?

Tandletsel ontstaat meestal tijdens het sporten. Beperk daarom het risico op gebitschade door bij risicosporten altijd een gebitsbeschermer te dragen. Risicosporten zijn sporten waarbij de kans op een ongeval met de tanden erg groot is. Draag altijd een gebitsbeschermer bij hockey, ijshockey, rugby, voetbal, kickboksen, boksen, karate en andere vechtsporten.

Wat is het risico van een afgebroken tand of kies?

Een afgebroken tand of kies brengt verschillende risico's met zich mee. Denk hierbij aan pijn, een infectie, kauwproblemen of het verlies van tandweefsel. De verschillende risico’s zijn afhankelijk van de ernst van de breuk en de locatie van de tand in de mond. We vertellen u meer over de mogelijke risico’s bij een afgebroken tand of kies:

  1. Pijn en een ongemakkelijk gevoel: een afgebroken tand is gevoelig of pijnlijk, vooral bij het eten of drinken van hete, koude, zoete of zure voedingsmiddelen en dranken.
  2. Infectie: als de breuk diep genoeg is om de zenuwen en het tandbeen te bereiken, leidt dit mogelijk tot een infectie. Een infectie gaat vaak gepaard met een zwelling, pijn, roodheid en koorts.
  3. Verlies van tandweefsel: een afgebroken tand zorgt vaak helaas tot verlies van tandweefsel, waardoor de tand kwetsbaarder wordt voor verdere breuk en tandbederf.
  4. Kauwproblemen: als de afgebroken tand een kies is, veroorzaakt dit problemen bij het kauwen van eten en dus het goed verteren van voedsel.

Raadpleeg direct uw tandarts om deze risico’s te beperken als uw tand is afgebroken. De tandarts adviseert de juiste behandeling om de tand te herstellen en eventuele problemen te voorkomen.

Wat kost het repareren van een afgebroken tand?

De kosten om een afgebroken tand te repareren zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van de breuk, de locatie van de tand in de mond en de gekozen behandelmethode. Afhankelijk van de situatie kiest u uit het repareren met een facings, vulling, kroon of implantaat. Hoe gecompliceerde de breuk, des te duurder de behandeling.

Enkele veelvoorkomende behandelingen bij een afgebroken tand zijn:

  1. Vulling: als de tand slechts een kleine breuk heeft, repareert de tandarts hem met een vulling. Deze kosten variëren tussen de € 50,- en € 150,- per tand.
  2. Kroon: is de breuk groter of ontbreekt er tandweefsel? Dan is een kroon een betere oplossing. Dit kost tussen de € 500,- en € 1.000,- per tand.
  3. Implantaat: indien de tand volledig is afgebroken of als er geen mogelijkheid is om de originele tand te repareren, biedt een implantaat de juiste oplossing. Deze kosten liggen tussen de € 1.500,- tot € 3.000,- per tand.

Krijg ik de kosten voor het repareren van een afgebroken tand of kies vergoed?

Of u de kosten voor het repareren van een afgebroken tand of kies vergoed krijgt, hangt af van verschillende factoren, zoals de dekking van uw zorgverzekering en de gekozen behandeling. Neem voor meer informatie over de vergoedingen contact op met uw zorgverzekeringsmaatschappij.

Contact opnemen

Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact op met Tandzorg Kralingen in Rotterdam. Maak online een afspraak of bel ons. Heeft u een tand afgebroken? Bel dan direct naar 010 – 414 2248 om uw tand zo snel mogelijk te laten repareren.

Adres- en contactgegevens

Tandzorg Kralingen
Voorschoterlaan 31 a
3062 KG Rotterdam
T: 010 – 414 2248
E: info@tandzorgkralingen.nl

Openingstijden

Maandag: 08:15 - 17:00 uur
Dinsdag: 08:15 - 17:00 uur
Woensdag: 08:15 - 17:00 uur
Donderdag: 08:15 - 17:00 uur
Vrijdag: 08:15 - 17:00 uur
Zaterdag: Op afspraak
Zondag: Gesloten

Route naar Tandzorg Kralingen Rotterdam

Om deze map te zien dien je marketing-cookies te accepteren.