Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is noodzakelijk bij een ontstoken wortelkanaal. Een ontsteking kan door verschillende oorzaken ontstaan, zoals tandbederf of een lekkende vulling. Het is ook mogelijk dat de ontsteking geen directe klachten geeft. Om de tand of kies te redden zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren.

  • Uitgebreid consult tijdens de eerste afspraak
  • Ervaren en betrokken tandartsen
  • Overzichtelijke kostenindicatie  na de eerste afspraak

Afspraak maken Bel: 010 - 414 2248

 

Meer informatie over wortelkanaalbehandelingen

 

Wat is een wortelkanaalontsteking?

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon met één of meerdere wortels. De kroon is het zichtbare gedeelte en de wortel is niet zichtbaar; de wortel bevindt zich in het kaakbot onder het tandvlees. Elke wortel heeft een kanaal waar zenuwen en bloedvaten doorheen lopen. Dit tandweefsel van zenuwen en bloedvaten heet pulpa. Als uw pulpa ontstoken is moet u een wortelkanaalbehandeling ondergaan, want ontstoken weefsel geneest namelijk niet uit zichzelf. Als het weefsel niet verwijderd wordt kan de ontsteking uw kaakbot aantasten, waardoor tanden en kiezen uiteindelijk los gaan zitten of uitvallen.

Een ontsteking in het wortelkanaal gaat in veel gevallen gepaard met pijn, maar dat is niet altijd het geval. Een ontsteking kan ook ontstaan zonder dat u het merkt. Tandbederf, een lekkende vulling of een harde klap op uw tand kunnen zorgen voor een ontsteking van het tandweefsel. Omdat een ontsteking niet altijd direct klachten geeft, adviseren we u om bij twijfel contact op te nemen met de praktijk via telefoonnummer 010 – 414 2248. Met een röntgenfoto zal de tandarts goed kunnen beoordelen of een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling zal de tandarts het ontstoken tandweefsel uit het wortelkanaal verwijderen. Ontstoken tandweefsel herstelt niet meer en daardoor moet het verwijderd worden om aantasting van het kaakbot of het uitvallen van tanden en/of kiezen te voorkomen.

De behandeling van het wortelkanaal

Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit meerdere stappen. Hieronder hebben wij de behandeling stapsgewijs uiteengezet:

  1. Een tand of kies is aangetast door tandbederf, een lekkende vulling, een harde klap of iets dergelijks en er is een ontsteking van het tandweefsel in het wortelkanaal ontstaan.
  2. Tijdens een eerste afspraak bespreekt de tandarts het behandelplan en krijgt u een bijbehorende kostenindicatie. Ook maakt de tandarts één of meerdere röntgenfoto’s om uw gebit te beoordelen. De foto’s worden gebruikt om de controle over het verloop van de behandeling te houden.
  3. Wanneer uw tandweefsel (gedeeltelijk) levend is, wordt uw wortelkanaal behandeld onder verdoving. Een verdoving is niet nodig wanneer uw weefsel afgestorven is.
  4. Tijdens de behandeling zal de tandarts uw tand of kies met een boortje openmaken om toegang te krijgen tot het wortelkanaal en het ontstoken weefsel. Wanneer de weg tot het wortelkanaal geopend is, kan het ontstoken weefsel verwijderd worden.
  5. Nadat het ontstoken weefsel verwijderd is, reinigt de tandarts het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij/zij het kanaal schoon met een desinfecterende vloeistof. Na de reiniging wordt met een microscoop gecontroleerd of het kanaal helemaal schoon is.
  6. Wanneer het wortelkanaal schoon is, wordt het kanaal gevuld en afgesloten met een vulling.

Let op: wanneer de tand of kies verzwakt is door de behandeling, kan het nodig zijn om een kroon te plaatsen.

Ervaringen met onze wortelkanaalbehandeling

“Ik heb altijd angst gehad voor de tandarts. Mijn vorige tandarts was ruw met behandelingen en ook heel onduidelijk. Ik wist nooit precies wat me te wachten stond. Sinds ik bij Tandzorg Kralingen zit is mijn angst helemaal weg. Alles wordt van te voren verteld zonder dat ik er zelf om moet vragen. Ze doen hun uiterste best om te voorkomen dat je pijn krijgt en blijven met je communiceren tijdens de behandelingen. Ik heb een wortelkanaalbehandeling gehad en een gaatje laten vullen en ik ben erg tevreden over beide behandelingen. Ik voel me op mijn gemak bij Tandzorg Kralingen en ga nu ook met plezier!

- Mirko (Rotterdam), Independer.

“Na jaren bij een tandarts te zijn geweest, ben ik door een verhuizing van tandarts verwisseld. Wat een verademing is Tandzorg Kralingen. Niet alleen hebben ze alle fouten van de vorige tandarts verholpen, ze leggen het ook duidelijk uit wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Met de technische snufjes kunnen ze meteen de röntgenfoto's erbij pakken om je te laten zien wat er aan de hand is. De keus die volgt bepaal je zelf.”

- Anoniem, Independer.

“Ik ben al vele jaren patiënt en erg tevreden. Hier wordt je behandeld door betrokken en geduldige tandartsen die meedenken en je op je gemak stellen. Het is een prettige praktijk met vriendelijke assistenten!”

- Anoniem, Zorgkaart Nederland.

>> Lees meer cliëntervaringen

Adres- en contactgegevens

Tandzorg Kralingen
Voorschoterlaan 31 a
3062 KG Rotterdam
T: 010 – 414 2248
E: info@tandzorgkralingen.nl

Openingstijden

Maandag: 08:15 - 17:00 uur
Dinsdag: 08:15 - 17:00 uur
Woensdag: 08:15 - 17:00 uur
Donderdag: 08:15 - 17:00 uur
Vrijdag: 08:15 - 17:00 uur
Zaterdag: Op afspraak
Zondag: Gesloten

Route

Om deze map te zien dien je marketing-cookies te accepteren.

Veelgestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen

Hieronder beantwoorden wij een aantal veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

Wanneer zijn er meerdere behandelingen nodig?

Als een tand of kies al eens behandeld is voor een ontstoken wortelkanaal en dit niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, kunnen wij de behandeling opnieuw uitvoeren met speciale apparatuur. Met behulp van een microscoop trachten we de oorzaak te achterhalen en het wortelkanaal verder te behandelen.

Kan elke tand of kies behandeld worden?

In bepaalde gevallen is een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer een tand of kies verwijderd moet worden. De tandarts kan u uitgebreid adviseren over een oplossing in een dergelijke situatie, bijvoorbeeld over een implantaat, kroon of brug.

Is een behandeling pijnlijk?

Bij levend tandweefsel wordt u behandeld onder verdoving, waardoor de behandeling geheel pijnvrij uitgevoerd kan worden.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De tijdsduur van de behandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen en in welke mate de kanalen goed vindbaar zijn. Indien meerdere wortelkanalen behandeld moeten worden, kan in overleg besloten worden om de behandeling in meerdere sessies te doen. Gemiddeld duurt een wortelkanaalbehandeling één tot drie uur.

Verkleuren van tanden of kiezen na de behandeling?

Tanden en kiezen verkleuren meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Mochten uw tanden of kiezen toch verkleuren, dan kunt u contact opnemen met onze praktijk. Wij voeren behandelingen uit om dergelijke problemen te verhelpen.

Pijn na de behandeling

Het is mogelijk dat u na de behandeling enige napijn ervaart. Het is normaal dat de napijn enige dagen aanhoud, maar u kunt de pijn natuurlijk onderdrukken met een pijnstiller. Indien uw pijn na twee tot drie dagen niet afneemt, verzoeken wij u om contact op te nemen met onze praktijk.

Kosten en vergoeding van de behandeling

De kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn afhankelijk van de omvang en de complexiteit van de behandeling, de vorm en de grootte van de vulling die nodig is en van uw tandartsverzekering. De wortelkanaalbehandeling is een uitgebreide behandeling waarbij we u vooraf informeren over de kosten. Het behandelplan met bijbehorende kostenindicatie wordt schriftelijk vastgelegd, zodat u de prijs vooraf inzichtelijk heeft. Na uw akkoord plannen we een datum in om de wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Over het algemeen is het mogelijk om de behandeling binnen 10 werkdagen na het consult te ondergaan.

Vergoeding

De vergoeding van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van uw (aanvullende) tandartsverzekering. Wij adviseren altijd om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar, zodat u voorafgaand aan de behandeling inzichtelijk heeft of u recht heeft op een vergoeding.

Maak een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling in Rotterdam

Wilt u graag meer informatie over een wortelkanaalbehandeling of wilt u direct een afspraak inplannen voor een consult? Vul dan onderstaand contactformulier of bel onze praktijk via 010 – 414 2248.

Naam*
E-mailadres*
Telefoonnummer*
Bericht*

Niet leesbaar? Verander tekst
 

Meer informatie over wortelkanaalbehandelingen vindt u op de website van het Ivoren Kruis.