Vriendelijke en vakkundige tandarts
Alle tandheelkundige kennis in huis
Ruimte voor nieuwe patiënten

Kiespijn

Kiespijn of tandpijn komt vaak voor en heeft verschillende oorzaken, van een klein gaatje tot een ontsteking in het tandvlees. Op deze pagina leest u meer informatie over de symptomen en oorzaken van kiespijn. Daarnaast vindt u handige tips en beantwoorden we veelgestelde vragen over kiespijn en tandpijn.

Heeft u op dit moment last van kiespijn of tandpijn? Maak dan een afspraak met Tandzorg Kralingen in Rotterdam. Kies- of tandpijn heeft namelijk altijd een oorzaak die door een professionele tandarts moet worden behandeld. Bij Tandzorg Kralingen nemen we alle tijd om uw klachten te onderzoeken en verminderen.

Direct inschrijven Maak een afspraak

Wat is kiespijn?

Bij kiespijn ervaart u vaak een onverwachte pijn in de mond. Deze pijn kan voelen als een bonzende, stekende of aanhoudende pijn die geleidelijk intenser wordt. Daarnaast kan het nuttigen van koude of warme voedingsmiddelen erg gevoelig aanvoelen. Kiespijn kan op twee verschillende manieren voorkomen: acuut en chronisch. Het kan plotseling en intens opkomen, maar ook geleidelijk beginnen en vervolgens verergeren. Het is raadzaam direct contact op te nemen met een tandarts, zodra u een ontsteking vermoedt.

Kiespijn symptomen

Het is van groot belang om tijdig klachten van kiespijn te laten behandelen, aangezien het wachten kan leiden tot een meer gecompliceerde behandeling. Aarzel dan ook niet om direct contact met ons op te nemen als u een van de volgende symptomen herkent:

 • Gevoelige tanden bij het nuttigen van warm of koud voedsel
 • Acute kloppende pijn aan de tand of kies
 • Een opgezwollen, dikke wang
 • Pijnlijke tanden of kiezen
 • Kiespijn bij kauwen
 • Pijn aan het tandvlees bij het poetsen
 • Hoofdpijn door kiespijn
 • Rood en gezwollen tandvlees
 • Bloedend tandvlees

Het vroegtijdig aanpakken van deze klachten is cruciaal voor een effectieve behandeling. Onze deskundige tandartsen staan voor u klaar om u de nodige zorg te bieden.

Oorzaken van kiespijn

Zoals gezegd heeft kiespijn verschillende vormen en oorzaken. We onderscheiden chronische, milde pijn en acute, scherpe kiespijn. Maar hoe ontstaat kiespijn? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van kies- of tandpijn:

Chronische, milde kiespijn

 • Cariës/gaatjes
 • Ontstoken tandvlees
 • Ontstoken tand of kies
 • Blootliggende tandhalzen
 • Tanderosie
 • Parodontitis
 • Scheefgroeien van verstandskiezen

Acute, scherpe kiespijn

 • Ontstoken tandvlees
 • Ontstoken tand of kies
 • Ontstoken wortekanaal
 • Een abces
 • Tandletsel

Ik zit al 20 jaar bij deze praktijk, als kind zijnde was ik altijd bang om naar de tandarts te gaan, maar door het geduld en de uitleg die de tandarts geeft ben ik daar destijds overheen gegroeid.
Ondertussen woon ik nu in hoek van holland maar ben zeker niet van plan een andere tandarts te zoeken!
Ik raad iedereen deze praktijk aan! -- Lisette Roosenburg

Kiespijn behandelen

Kiespijn of tandpijn moet de tandarts zo snel mogelijk behandelen. Welke behandeling voor u van toepassing is, is afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Om de oorzaak te achterhalen, maakt de tandarts meestal een röntgenfoto van uw gebit. Vervolgens stelt hij een behandelplan op maat op om de kiespijn zo snel mogelijk weg te nemen.

Dit zijn de behandelingen bij veelvoorkomende soorten kiespijn of tandpijn:

Kies- of tandpijn door cariës/gaatjes

Als u last heeft van kiespijn of tandpijn die is veroorzaakt door een gaatje, dan zal de tandarts de tand of kies reinigen en uw gaatje vullen. Als dit niet meer mogelijk is, dan moet hij de tand of kies trekken. Om de ruimte op te vullen, is het mogelijk om een kroon of implantaat te plaatsen.

Kies- of tandpijn door een tandvleesontsteking

In het geval van een tandvleesontsteking verwijdert de tandarts de tandplak en eventuele tandsteen. Als er ook tandplak of tandsteen ver onder het tandvlees zit, voert de tandarts een flapoperatie uit om dit te verwijderen.

Kies- of tandpijn door een wortelkanaalontsteking

Als u een wortelkanaalontsteking heeft, moet de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. De tandarts verwijdert de zenuw die de pijnprikkels veroorzaakt om de ontsteking te verhelpen en daarbij de kiespijn of tandpijn weg te nemen. Lees meer over een wortelkanaalbehandeling bij Tandzorg Kralingen.

Kies- of tandpijn door verstandskiezen

Scheefgroeiende verstandskiezen kunnen kiespijn veroorzaken. De tandarts of de kaakchirurg kan deze verstandskiezen verwijderen om de kiespijn of tandpijn te verhelpen.

Een betrouwbare tandarts in Rotterdam

Bij Tandzorg Kralingen vindt u tandartsen met een Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) registratie. Deze registratie laat zien dat onze tandartsen bevoegd en bekwaam zijn. Om deze registratie te behouden, voldoen onze tandartsen aan een aantal registratienormen. Dit betekent dat onze tandartsen:

 • Gediplomeerd zijn en een geldige BIG-registratie hebben.
 • Bij- en nascholing volgen om hun vak bij te houden.
 • Werken volgens de praktijkrichtlijnen.
 • Open en toetsbaar zijn voor collega's en patiënten.
 • Vloeiend Nederlands spreken.

Bij Tandzorg Kralingen kunt u erop vertrouwen dat u behandeld wordt door tandartsen die de hoogste standaarden van kwaliteit en professionaliteit naleven.

Adres- en contactgegevens

Tandzorg Kralingen
Voorschoterlaan 31 a
3062 KG Rotterdam
T: 010 – 414 2248
E: info@tandzorgkralingen.nl

Openingstijden

Maandag: 08:15 - 17:00 uur
Dinsdag: 08:15 - 17:00 uur
Woensdag: 08:15 - 17:00 uur
Donderdag: 08:15 - 17:00 uur
Vrijdag: 08:15 - 17:00 uur
Zaterdag: Op afspraak
Zondag: Gesloten

Locatie Tandzorg Kralingen Rotterdam

Tips bij kiespijn of tandpijn

Maak bij kies- of tandpijn zo snel mogelijk een afspraak met de tandarts, omdat een behandeling nodig is om de pijn blijvend te laten verdwijnen. In de tussentijd geven we u graag een aantal tips om de kiespijn te verlichten:

 • Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen.
 • Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven.
 • Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee.
 • Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.

Direct inschrijven Maak een afspraak

Veelgestelde vragen over kiespijn of tandpijn

Hoe kan ik kiespijn voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom altijd voor een goede mondhygiëne en zorg ervoor dat u tenminste twee keer per jaar de tandarts bezoekt voor een periodieke controle. Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist verkleint ook de kans op kies- of tandpijn. Daarnaast zijn hier een aantal tips voor een goede mondgezondheid:

Poets twee keer per dag

Om cariës geen kans te geven is het belangrijk om uw tanden twee keer per dag grondig te poetsen. Hiermee verwijdert u bacteriën, tandplak en etensresten en voorkomt u tanderosie.

Gebruik de juiste tandenborstel

Maak gebruik van een tandenborstel met een zachte borstelkop om uw tandvlees te beschermen en vervang uw tandenborstel om de drie maanden. Het is niet nodig om hard te poetsen voor een schoon gebit, poets uw tanden en kiezen daarom zacht, maar grondig.

Fluoride tandpasta

Er zijn veel verschillende soorten tandpasta op de markt. Belangrijk is dat uw tandpasta fluoride bevat. Fluoride versterkt namelijk het tandglazuur en verkleint de kans op gaatjes.

Denk aan uw eetpatroon

Uw eetpatroon heeft grote invloed op uw mondgezondheid. Vermijd of verminder daarom uw inname van voedsel dat schadelijk is voor het gebit. Denk hierbij aan vruchtensappen, frisdrank, suiker en snoep. Goede alternatieven zijn bijvoorbeeld melk, thee, water, yoghurt, groenten en kaas.

Hoelang blijft mijn mond gevoelig na het vullen van een gaatje?

Na het vullen van een gaatje kunt u nog enkele dagen last hebben van pijnprikkels. Vooral als de vulling in de buurt van de tandwortel geplaatst is. Gemiddeld genomen zal deze pijn na twee tot drie dagen afnemen, afhankelijk van het type behandeling. In het geval van een wortelkanaalbehandeling kan het zijn dat u tot twee weken na de behandeling last hebt van napijn. Indien de pijn aanhoudt, is het verstandig om contact met ons op te nemen voor verdere beoordeling en advies.

Hoeveel pijnstillers mag ik gebruiken bij kiespijn?

We begrijpen dat een ontsteking pijnlijk kan aanvoelen. De maximaal aanbevolen dosering van uw pijnstillers verschilt per medicijn en persoon. Lees de bijsluiter van uw pijnstiller goed door om te achterhalen hoeveel pijnstillers u mag gebruiken.

Maak een afspraak in Rotterdam om uw kiespijn te laten behandelen

Merkt u pijn aan een tand of kies, heeft u vragen over kiespijn of tandpijn of wilt u een afspraak maken bij Tandzorg Kralingen? Neem dan gerust contact met ons op om de oorzaak van uw pijn te achterhalen en de kies- of tandpijn te verhelpen.

Direct inschrijven Maak een afspraak