Vriendelijke en vakkundige tandarts
Alle tandheelkundige kennis in huis
Ruimte voor nieuwe patiënten

Kronen en bruggen

Heeft u een afgebroken tand of wilt u advies over uw gebit? Kronen en bruggen worden gebruikt als permanente en duurzame vervanging van tanden en/of kiezen. Beide dienen om uw gebit zijn oorspronkelijke vorm en functie terug te geven wanneer u één of meerdere tanden kwijt bent. De tandartsen van Tandzorg Kralingen helpen u graag.

 • Duurzame vervanging van uw tanden en/of kiezen
 • Esthetisch verbeteren van uw gebit
 • Direct ruimte voor nieuwe patiënten

Direct inschrijven Maak een afspraak

Een betrouwbare tandarts in Rotterdam

Bij Tandzorg Kralingen vindt u tandartsen met een Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) registratie. Deze registratie laat zien dat onze tandartsen bevoegd en bekwaam zijn. Om deze registratie te behouden, voldoen onze tandartsen aan een aantal registratienormen. Dit betekent dat onze tandartsen:

 • Gediplomeerd zijn en een geldige BIG-registratie hebben.
 • Bij- en nascholing volgen om hun vak bij te houden.
 • Werken volgens de praktijkrichtlijnen.
 • Open en toetsbaar zijn voor collega's en patiënten.
 • Vloeiend Nederlands spreken.

Een hele fijne praktijk met kundige tandartsen die uitleggen en meedenken. Alle medewerkers hebben een prettige omgang. Kitty heeft mijn slechte voortanden omgetoverd tot een stralende lach. Top! -- Ghislaine De Looze

Bij Tandzorg Kralingen kunt u erop vertrouwen dat u behandeld wordt door tandartsen die de hoogste standaarden van kwaliteit en professionaliteit naleven.

Meer informatie

Kosten en vergoeding van kronen

De kosten van een kroon worden bepaald door de soort kroon, het materiaal dat gebruikt wordt en de kosten van het tandtechnisch laboratorium. Vraag voorafgaand aan de behandeling naar een kostenindicatie. Onze tandarts kan u uitgebreid adviseren en informeren.

De vergoeding voor het plaatsen van één of meerdere kronen is afhankelijk van uw (aanvullende) tandartsverzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar welke behandelingen vergoed worden.

Kosten en vergoeding van bruggen

De kosten van een brug hangen af van de soort brug en het aantal tanden en kiezen dat vervangen moet worden. Wij adviseren altijd om voorafgaand aan de behandeling te vragen naar een kostenindicatie. De tandarts staat u graag te woord.

De vergoeding voor het plaatsen van bruggen is afhankelijk van uw (aanvullende) tandartsverzekering. Daarom adviseren wij om bij uw zorgverzekeraar te informeren welke behandelingen vergoed worden.

De behandeling: het plaatsen van kronen en bruggen

Het plaatsen van een kroon of brug verloopt in meerdere stappen. Hiervoor zal u meerdere keren een bezoek aan de tandarts moeten brengen. Daarnaast worden kronen en bruggen in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Dit proces duurt één tot twee weken. Wij hebben de stappen van de behandeling hieronder uiteengezet:

1. De voorbehandeling

Onder de voorbehandeling van het plaatsen van een kroon of brug valt het afslijpen van de tand of kies. Op deze manier wordt ruimte gecreëerd rondom de tand of kies, zodat de kroon of brug geplaatst kan worden. Indien nodig krijgt u een plaatselijke verdoving.

Voorbehandeling voor het plaatsen van een kroon - Tandzorg Kralingen

2. Uw kaakafdruk

Tijdens stap 2 van de behandeling wordt een afdruk van uw kaak gemaakt. Dat is een gehele kaakafdruk of een afdruk van de kaak waar de afgeslepen tand of kies zich bevindt. Om de afdruk te maken dient u in een afdruklepel met afdrukmateriaal te bijten. Het tandtechnisch laboratorium gebruikt uw kaakafdruk om een gipsmodel te maken. Met het model maken ze vervolgens de kroon of brug.

Het maken van een kaakafdruk voor een kroon

3. Uw beetregistratie

Met behulp van een wasplaatje wordt tijdens de beetregistratie bepaald hoe uw tanden en kiezen op elkaar passen. Met de afdruk van de tegenovergelegen kaak wordt de beet geregistreerd die later nodig is voor het vervaardigen van de kroon of brug.

Het registreren van de beet voor een kroon

4. De kleur bepalen

De plaats in uw gebit is deels bepalend voor de kleur van de kroon of brug. Als een kroon of brug voorin uw mond geplaatst moet worden, zal deze in veel gevallen een witte en tandkleurige buitenlaag krijgen. In overleg met de tandarts kunt u uw gewenste kleur bepalen.

Het bepalen van de kleur voor een kroon

5. Tijdelijke bescherming van de afgeslepen tand of kies

Ter bescherming krijgt u een tijdelijke kroon mee die uw afgeslepen tand of kies beschermt. Wij adviseren om geen harde of kleverige producten te eten, want een tijdelijke kroon kan hierdoor beschadigen of losraken.

6. Vastzetten van kronen of bruggen

De laatste stap van de behandeling is het vastzetten van de kroon of brug. De tandarts brengt de kroon of brug aan in uw mond, plaatst hem over de afgeslepen tand of kies en zet hem vast. Het vastzetten gebeurt met een soort cement dat extreem snel stolt.

Het vastzetten van een kroon bij tandarts: tandzorg Kralingen

7. Een opbouw

Als uw tand of kies te weinig houvast biedt voor een kroon of brug zal de tandarts een opbouw moeten maken. De opbouw wordt in het wortelkanaal geplaatst en vervolgens kan hier een kroon of brug op bevestigd worden.

De opbouw van een tand voor plaatsen kronen

Cliëntervaringen

Tandarts Van Luijk is een fijne tandarts, ik ken haar al vanaf het begin. Ik wil geen andere tandarts meer. Ze is aardig luistert goed en stelt je op je gemak. Ook het plaatsen van een kroon was geheel pijnloos omdat ze gewoon een verdoving geeft. Anoniem

Zorgkaart Nederland.

Ik krijg altijd een prettige ontvangst en duidelijke uitleg over de werkwijze. Ik word behandeld door een tandarts die luistert, uitlegt en duidelijk de tijd neemt. Anoniem

Zorgkaart Nederland.

Wij gaan met onze hele familie naar Tandzorg Kralingen en zijn ontzettend tevreden over deze praktijk. Ook bij mijn speciale ingreep waarbij een brug geplaatst moest worden, waren de medewerkers vriendelijk en professioneel. Daarnaast is de communicatie helder en staan wij nooit voor verrassingen. Top! Mevr. Mertens, Rotterdam.

Lees meer cliëntervaringen

Contact

Tandzorg Kralingen
Voorschoterlaan 31 a
3062 KG Rotterdam
T: 010 – 414 2248
E: info@tandzorgkralingen.nl

Openingstijden

Maandag: 08:15 - 17:00 uur
Dinsdag: 08:15 - 17:00 uur
Woensdag: 08:15 - 17:00 uur
Donderdag: 08:15 - 17:00 uur
Vrijdag: 08:15 - 17:00 uur
Zaterdag: Op afspraak
Zondag: Gesloten

Om deze map te zien dien je marketing-cookies te accepteren.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje dat over een implantaat, een afgeslepen tand of kies geplaatst wordt. Kronen zijn veelal gemaakt van metaal of porselein en worden vastgelijmd op de implantaat, tand of kies. Daardoor kunt u uw gebit ook met een kroon gewoon weer gebruiken zoals voorheen

Een kroon is gemaakt van metaal of porselein

Wanneer heb ik een kroon nodig?

Een kroon kan nodig zijn bij:

 1. Onvoldoende houvast voor een vulling;
 2. Om uw gebit esthetisch te verfraaien.

Hoelang gaat een kroon mee?

Eén van de vragen die vaak aan de tandarts gesteld wordt, gaat over de levensduur van een kroon. Hoelang een kroon meegaat is afhankelijk van diverse factoren, zoals het materiaal en uw mondhygiëne. Tegenwoordig zijn alle kronen gemaakt van duurzaam materiaal, waardoor de gemiddelde kroon minstens tien jaar meegaat.

Wat is een brug?

Net als een kroon wordt een brug ook ingezet als een duurzame vervanging van één of meer tanden en/of kiezen. Een brug wordt op twee afgeslepen tanden of kiezen bevestigd met daartussen een open ruimte van de ontbrekende tand of kies. De brug vervangt de open ruimte en de afgeslepen tanden of kiezen, waardoor uw gebit opgevuld wordt en esthetisch weer zijn oorspronkelijk vorm terugkrijgt.

Een brug vervangt een of meerdere tanden

Wanneer heb ik een brug nodig?

Wij adviseren om een brug te nemen wanneer één of meerdere tanden of kiezen in uw gebit ontbreken. Tanden en kiezen kunnen namelijk in de richting van de open ruimte groeien, waardoor ze scheef gaan staan. Om dat te voorkomen is het goed om een brug te laten plaatsen. Bruggen zorgen ervoor dat:

 • U beter kunt kauwen;
 • Uw gebit esthetisch mooier is;
 • Tanden en/of kiezen niet uitgroeien en niet scheef gaan staan.

Bestaan er meerdere soorten bruggen?

Er bestaan meerdere soorten bruggen en afhankelijk van uw situatie zal de tandarts de meest geschikte brugoplossing kiezen. U heeft de keuze uit de gewone brug, de vrij-eindigende brug en de etsbrug

De gewone brug

Een gewone brug bestaat uit een rij kunstelementen waarbij de brug op twee pijlers wordt geplaatst om de open ruimte op te vullen.

De vrij-eindigende brug

Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één kant van de ontbrekende tand of kies.

De vrij-eindigende brug - Tandzorg Kralingen

De etsbrug

De etsbrug wordt voornamelijk ingezet wanneer de tanden of kiezen aan weerzijden van de open ruimte voldoende gaaf zijn. Voordeel van deze brug is dat er nauwelijks iets van de gave tanden of kiezen afgeslepen hoeft te worden. Door middel van metalen bevestigingsplaatjes wordt de brug aan de binnenzijde van de tanden vastgelijmd.

De etsbrug - Tandzorg Kralingen

Maak een afspraak voor kronen of bruggen in Rotterdam

Wilt u graag meer informatie over kronen en/of bruggen of wilt u direct een afspraak maken? Vul dan onderstaand contactformulier in of bel onze praktijk via 010 414 2248.

Naam*
E-mailadres*
Telefoonnummer*
Bericht*